Кой празнува на Петльовден?

Втори февруари е познат като Петльовден. Според българските народни традиции това е мъжки празник. За Българската православна църква той се нарича Сретение Господне, а за старозагореца Тенко Калайджиев е празникът на гевреците. Какви са традициите на втори февруари – Светла Тенева обобщава.

Тенко Калайджиев празнува Петльовден по специален начин – като черпи с гевреци. Посреща ни с тях и днес в старозагорско заведение. Вътре е пълно с мъже…
Всъщност, известният в културните среди старозагорец решава заедно с група приятели да възобнови традициите на Петльовден още през далечната 1970-а година. И така.. става организатор на събитието до ден-днешен.
Към компанията се присъединява и Митко Любимеца, който е сред мъжете, почитащи днешния 2 февруари също с дупчестите тестени изделия.
В духа на Петльовденските истини Тенко Калайжиев разказва за някои от своите наблюдения.
Според книгите, днес Българската православна църква почита Сретение Господне – един от 12 велики празници през годината. Във фолклора втори февруари е мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци. Празникът има и друго значение – за някои той е денят на хората, които не могат без любов. Да е честит!

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>