Трифон Зарезан в Малка Верея

За 16 път село Малка Верея, Старозагорско, празнува Трифон Зарезан с традиционен ритуал. Жителите на селото и гостите им зарязват лозите и наричат за здраве, берекет и добра реколта. Избраният за годината Цар Трифон черпи цялото село с вино и традиционен български курбан.
Празникът започна с отрупана софра в центъра на селото и бурета с бяло и червено вино, осигурени от Цар Трифон за 2015 година Светлозар Желев.
В землището на селото се стопанисват 300 дка лозя, майсторите на вино са почти във всяка къща. Затова и на днешния ден всички празнуват до късна вечер
Празникът продължава с голямо хоро в центъра на селото, след което се зарязва първата пръчка в двора на кметството. После всички се отправят към лозовите масиви на селото, където отец Илия благослови хляба, виното и курбанът на празника и пожела здраве и берекет. Той съобщи, че до два месеца ще бъде направена първа копка на православен храм в селото, който ще носи името на Свети Трифон.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>