Избраха Мис „Баба“ в Преславен

В старозагорското село Преславен се проведоха избори, но не за кмет, а за Мис Баба 2016. Няколко дами се надпреварваха за короната, като преминаха през три тура – дефиле с облекло по избор, тур за артистични и за танцувални умения. Коя от бабите стана Мис и труден ли беше изборът – разказват Светла Тенева и оператора Тихомир Касалов.

В старозагорското село Преславен днес се проведоха избори с таен вот, но не за кмет, а за Мис Баба 2016. Конкурсът се провежда за първа година в селото.
Няколко дами се престрашиха да влязат в надпреварата за короната на Мис Баба. Една от тях е Марийка Иванова или Русева, както я знаят в Преславен. Питаме я минути преди официалното събитие как се чувства.
Понеже е Бабинден , няма как да се избяга от българските традиции. Затова най-младата родилка в селото полива вода на баба акушерка, която след това прекадява трапезата.
Веднага след ритуала започна и конкурсната програма. Бабите – кандидатки за мис трябваше да преминат през три тура – дефиле с облекла по желание, тур за артистични умения и третия – за танцувални.
Докато течеше конкурса ,всеки можеше да хапва и пийва и да вдига женска наздравица.
Победителката бе обявена след таен вот. От публиката трябавше да пуснат в урна името на своята претендентка. След като комисия преброи листчетата и без да установи купуване на гласове, резултатите бяха обявени официално. Мис Баба стана тийнейджърката Марийка Маринова. Тя ще има мисията да връчи короната на следващата носителка на титлата догодина, а женският празник продължи с много настроение.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>