Закон на пациента

 

Председателите на Конфедерацията за защита на здравето проведеха информационна среща в зала 2 на Общината в града. Стара Загора е 17ия от 28 града в страната, които са включени в проекта за информиране и запознаване с пациентските права. Най-важната точка, която засегнаха от организацията беше идеята за издаването на Закон на пациента. Не всички европейски страни имат такъв, но според проектоносителите подобен закон може да внесе по голяма прозрачност и организираност на здравеопазването у нас.

 

През миналия мандат на правителството проекто-закона на Закон за пациента беше разгледан, но до гласуване не се стигна. Поради нестабилната политическа атмосфера в момента от Конфедерацията не са убедени, че и сегашното правителство ще успее да обнародва решение за издаване на такъв. 8% от гражданско-приходните средства у нас или 2 милиарда и 600 милиона са средствата, които постъпват в държавната хазна от здравни осигуровки. От Защита на здравето желаят тези пари да се разпределят не за административни разходи и несъществуващи практики, а пряко и прозрачно към нуждите на здравноосигурените граждани.

 

По проект „Национална кампания за пациентски политики“ се разпространява и малко издание за основните права на здравно осигурените лица. Текстът в него е формулиран от специалистите от Здравноосигурителната каса. Предстои и второ издание, вероятно със задълженията на пациентите, чиито автор отново ще бъде националната здравна институция.

Категория: ОБЩЕСТВО
За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>