Как дете спасява възрастен? – история, сътворена от Мария

15-годишната Мария Звездева спаси живота на шофьор на тролейбус в Стара Загора и предотврати катастрофа с много тежки последици.

Случката е станала в петък по обяд. Тогава момичето, възпитаничката на спортното училище „Тодор Каблешков“, се е прибирало в социалния дом, където живее. В тролейбуса са пътували над 20 души, но само тя е помогнала на шофьора.

„Стана това нещо с човека, извадих му езика. После му измих лицето с вода. Накарах го да слезе от тролея, да подиша и го попитах дали му се е случвало и преди подобно нещо. Аз предположих, че може да е от умора“, разказва от първо лице преживяното Мария.

Тя потвърждава още, че никой от останалите пътували в тролея не се включил да помогне на шофьора, а останали на местата си.

Мария е от 9 години в Дом „Мария Терезия“ в Стара Загора, разказа за Дарик директорът на Дома Латинка Петрова.

„Едно много приятно, благородно дете. Това не е първата постъпка на Мария, която има такъв човеколюбив характер Тя помага и на децата от дома, помага и на свои съученици и приятели. Тя е много добронамерена към хората, има много позитивно отношение към всички. В душата й няма злоба. Тя е момиче, което е отворено за общуване с хората, има желание да бъде добра ученичка, добра спортистка“, описва я директорката.

Момичето учи плуване и мечтае да стане треньор. Познава правилата за бърза помощ от спортното училище.

Чрез ефира 15-годишната Мария отправи към хората съвет да бъдат като нея и да не се притесняват да помагат.

Днес момичето беше отличено с почетна грамота от директора на Спортното училище „Тодор Каблешков“ Димо Неделчев. Това стана на тържествена церемония в присъствието на спасения шофьор Филип Точев.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>