На работа..на Банго Васил

Днес се празнува ромската Нова година – един от най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас. Празникът се нарича още Васильовден или Банго Васил, който се счита за закрилник на ромите. Как изглежда празникът през очите на жените, които продават телата си – вижте в репортажа.

Това е Василка. Работното й място е Околовръстния път на Стара Загора, а работното време от 8 до 15 и 30-сет. Днес 23-годишната жена има двоен празник. Хем е именичка, хем празнува ромската нова година. Живее в квартал „Лозенец“ .
Василка работи от три години като проститутка. Хванала се от бедност и за да осигурява прехраната за 6-годишния си син. Клиентите са всякакви – бедни, богати, българи и чужденци.
Няма срамна работа, казва още жената. Докато разговаряме, клиент вече е ползвал услугите на колежката й в храстите, но бързо се измъква, за да не го заснемем.
Само метри разстояние делят Василка от Зина. Около младата жена има отпадъци от цигарени кутии, празни чаши кафе и бутилки от минерална вода, но за тях не е виновен празникът Банго Васил.
Часът е почти 12-сет. Зина вече е спечелила 120 лв, но денят не е добър за Василка. Казва, че всеки е различен, някога печели повече, друг път по-малко.
Още две жени са конкурентки на Василка до края на работния й ден на терена, който е избрала на пътя. Дрес кодът на едната са високите токчета и късата пола. По-далеч, по същото време, заварваме още жени, в очакване на дохода за деня срещу това да продават тялото си…Едната има 3-месечно бебе, отглежда го сама, тъй като мъжът й е загинал при катастрофа. Майка е и на още едно дете.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>