Леден Йордановден в Стара Загора

Днес е Богоявление. Според християнската религия на този ден при покръстването на Христос във водите на река Йордан, Господ се появява и оповестява, че светия син вече е кръстен. На този ден празнуват носещите имената: Боян, Божидар, Дана, Божан, Божана, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана и др.

В Стара Загора празникът бе почетен с тържествена литургия и водосвет от отец Емилиян. На Езерото в града 20-ина млади мъже се впуснаха в битката за кръста.

 

Майката на Горан – Ваня Райчева с гордост разказа пред камерите ни, че и другият й син Явор е победил в миналогодишните скокове в ледената вода.

 

36- годишният победител не се включва за първи път в ледената надпревара. За него мотивацията не се корени в самото хващане на кръста. Той беше поздравен от старозагорските свещеници и представителите на общинската и областна управа.

 

Младите смелчаги изиграха и традиционното ледено хоро. Тазгодишната изненада беше изпяването на бългаския химн в студените води.

В Старозагорска област най-многобройни са мъжете с име Йордан – 911, а веднага след тях се нареждат жените с име Йорданка, които са 532, 507 са носещите името Божан. ТВ Загора поздравява всички именници днес.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>