Настаняват бездомни хора в Център

Центърът за временно настаняване на бездомни хора се намира в бившата сграда на Регионалния център по здравеопазване в Стара Загора и отвори врати преди дни в услуга за хората, които се нуждаят от покрив в студеното време.

Един от настанените тук е Кънчо Николов . Той пристигна предиобед от Дълбоки. Мъжът има спешна нужда от подслон и грижи.
Всеки от настанените може да пребивава до три месеца в рамките на една година.
Идеята в Стара Загора да има подобен център е отдавна, припомня Мария Милушева, която не скрива доволството си, че най-накрая Община Стара Загора успя да реализира намерението си.
В една от стаите откриваме да чете книга 57-годишния Пенко Вълчев. Мъжът, който има зад гърба си 30-годишен трудов стаж е трудноподвижен след катастрофа. Живеел е в в постройка под Телевизионната кула. Когато паднал първия сняг,  решил да се добере до града… с тояга.
Ако не беше докаран в центъра, Пенко има мрачна прогноза какво щеше да се случи с него. Днес е доволен.

Въпреки че хората намират подслон, някои от тях не могат да се откажат от навиците си.
Центърът бе създаден по проект „Красива България“ на стойност 206 120 лв., с основно финансиране от Министерството на труда и социалната политика и 46 377 лв. съфинансиране от общината. Бяха извършени редица строително-монтажни работи на част от съществуващата сграда, които включват и топлинно изолиране на подовата конструкция, ел. захранване, газификация и др.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>