СДС отбелязва 26 години от създаването си

СДС отбелязва 26 години от създаването си. СДС е партията, която промени България. Тя установи демокрация, свобода и постави ясна национална кауза – евроатлантическата интеграция на държавата. Това заявиха едни от първите членове и създатели на партията в Стара Загора. Със спомени за миналото и надежда за бъдещето отбелязаха годишнината.

Учредители на СДС стават независимия профсъюз „Подкрепа“, гражданските сдружения „Екогласност“, Независимото дружество за защита на човешките права, Клубовете в подкрепа на гласността и преустройството, Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Независимото студентско дружество, Движение „Гражданска инициатива“, както и възстановените партии БРСДП/о/ и БЗНС „Никола Петков“.

Съюзът се изгражда като коалиция, с равни права на всички участници. Непосредствено след учредяването му към него се присъединяват възстановените стари партии Радикалдемократическата партия в България и Демократическата партия, както и новосъздадените Зелена партия, Обединен демократичен център и Нова социалдемократическа партия. Сред личностите, които инициират и реализират това обединение личат имената на известни български интелектуалци, стари дейци на забранените по време на комунизма политически партии, както и много млади хора.

Днес, като част от реформаторска коалиция, СДС отново работи за продължаването на реформите във важни сектори. 11 са председателите на СДС от създаването му до днес. В момента лидер на партията е Божидар Лукарски, който е и министър на икономиката.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>