Нумизматичната изложба в РИМ продължава

В Историческия музей в Стара Загора продължава изложбата на интересни антични предмети, придобити през 2015 година. Тя включва над 80 находки, които имат излючително историческо значение за областта.

Един от най-интересните предмети е монета датираща от времето на управлението на Марк Аврелий, която е и водещият елемент в изложбата.

Посетителите на музея могат да разгледат и оловния медалион, носещ образа на св. Теодор Тирон, който е почитан и като покровител на Стара Загора. Предполага се, че предметът е от времето на Първото Българско царство.

Д-р Минкова разкри и любопитна историческа хипотеза за местонахождението на мощите на княз Борис.

Пръстен с прабългарски руни е другият интересен акцент в изложбата, който е постъпил във фонда на музея чрез дарение. Върху него историците разчитат древна писменост и думата „кана“, която е разпознаваема от специалистите като носител на титла.

Желаещите да видят по-побробно предметите от изложбата могат да го направят до началото на месец февруари, след което те ще бъдат прехвърлени към домуващия фонд на историческия музей в града.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>