Днес е Световният ден за борба със СПИН

Днес е Световният ден за борба със СПИН. За първи път е отбелязан през 1988 г., а целта на Световната здравна организация е  да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с тази диагноза.

Борбата срещу СПИН се води повече от 30 г., а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

Всяка година на 1 декември доброволци на БЧК, СНЦ и други социални и граждански организации отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания. Последните медицински данни променят изцяло представата и стратегиите за борба с това заболяване. Резултатите сочат, че незабавната терапия предпазва от разпространението на инфекцията. Поради това СЗО излезе с три основни препоръки: Незабавна терапия за всички носители на вируса, подобряване на превенцията на ХИВ/СПИН и  елиминиране на епидемията от ХИВ като част от програмата на ООН за устойчиво развитие.

Част от проявите посветени на днешния ден минаха като информационна кампания в центъра на Стара Загора. Посланието на младите хора е за информираност, отговорност и превенция.

С тематична пиеса „Обичайте разумно, за да опазим любовта“ в Младежкия дом на Стара Загора, приключи денят посветен на борбата срещу СПИН.

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>