Осъдиха непълнолетен за сексуално насилие

Непълнолетно момче получи наказание от година и 4 месеца „лишаване от свобода“ заради сексуално насилие. Извършителят е посегнал на 10-годишно момче. И двамата са живеели в Център за настаняване от семеен тип, където е извършено престъплението. Присъдата е произнесена преди дни от Окръжния съд в Стара Загора. Още по темата – в следващото видео:

На 7 юли в един от Центровете за настаняване от семеен тип в Стара Загора е извършено престъпление. Тогава непълноленто момче насилва сексуално 10-годишния си братовчед. Всичко се случва зад стените на къщата, в която двамата съжителстват. Случаят се разплита много бързо, след като пострадалото дете споделя за преживяното. Взети са незабавни мерки.
Образувано е досъдебно производство. Преди дни, на 24 ноември, Окръжният съд потвърди присъда на Районния, съгласно която извършителят трябва да изтърпи наказание година и 4 месеца „лишаване от свобода“ . Решението е окончателно.
От експертното становище на комплексна експертиза по делото се установява, че подсъдимият, който към деня на престъплеинето има навършени 16 години, не страда от психично заболяване и е могъл да ръководи постъпките си. Може ли да се предотврати такъв вид насилие?
Извършителят попада в ареста. Според някои от старозагорци подобни Центрове за настаняване са необходими, тъй като дават подслон и грижа, но е нужно да се извършва подбор на живеещите.
Над 700 са сигналите , постъпили в отдел „Закрила на детето“ от началото на годината, в статистиката попада и този случай.
От Общинска администрация търсят психолог, който да работи по темата за насилие.
Извършителят не е бил на отчет в Детска педагогическа стая и има чисто криминално минало, показват материалите по делото. Пострадалото 10-годишно дете е добре, увериха от институциите.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>