Кой запали сметището?

Пожар на сметището на „Мандра баир“ край Стара Загора! Инцидентът е възникнал вчера следобед, но гасенето продължи през нощта и днес. Още по темата – в следващото видео:

Дим отдалеч загатва, че нещо на сметището на „Мандра баир“ не е както трябва. Камионите се нижат един след друг. Някои карат пръст, която да бъде изсипана върху незагасените отпадъци. Малко след бариерата, освен боклуци ни посрещат и пламъчета. На място разбираме, че пожарът е възникнал вчера между 16 и 17 часа. Гасенето е продължило и през нощта. Днес също имаше екип на пожарната.
Водоноската дойде. Около 40 минути е времето, за което тя отива до помпена станция в Стара Загора и се връща. За десетина пък водата се оказва в автомобила на пожарната. Това бави гасенето, а един човек трудно се преборва с пламъчетата и вятъра. Друга техника няма, тъй като вече е зазимена. Има съмнения за умишлен палеж.
Целта да бъде запалено сметището е да се стигне до желязото – печелившият отпадък за ромите, които ежедневно идват тук. Сметището отдавна е като разграден двор, те си влизат и излизат когато поискат. Докато снимаме се появяват неочаквано от единия край. Очевидно пожарът не ги е изплашил, въоръжени са с ръкавици и чували – като за работа. Бягат, за да не бъдат снимани, една от жените се провиква, че иска да счупи камерата. На метри извън официалния вход, където е и бариерата, някои от тях се качват в чиста хубава кола и потеглят. Там виждаме и служители на Общинска администрация, но не успяваме да разговаряме с тях.
Двамата униформени служители ще стоят, докато загасят пожара и докато водоноската им нови вода.
От РИОСВ обясниха, че няма превишаване на средночасовите норми на контролираните замърсители.
Оказва се, че пожари често стават тук, този е вторият през ноември. Това ще е така, докато има сметище. То пък ще спре да функционира когато отвори врати Регионалното депо за отпадъци край Ракитница.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>