Учредиха сдружение на съдебните заседатели

Сдружение „Съюз на съдебните заседатели“ бе учредено в столицата. Сред целите са да съдейства за защита на интересите на съдебните заседатели и да работи за повишаване на квалификацията им. Още по темата – в следващото видео.

Старозагорски съдебен заседател е член на Управителния съвет на сдружение „Съюз на съдебните заседатели“. Сдружението бе учредено в столицата в събота – 14 ноември и обединява съдебни заседатели от цялата страна.
Да работи за обучение и повишаване квалификацията на съдебните заседатели и да съдейства на Министерството на правосъдието и други органи, това са някои от целите на новоучредената организация. Предстои тя да има регионални секции.
Съдебен заседател може да стане всеки, който е с добро име в обществото, не е осъждан, има висше образование и е на възраст до 65 години.
Едно от тежките дела за Енчо Иванов е това за смъртта на Паоло. Момчето беше прегазено от джипа на Георги Сапундиев в центъра на Стара Загора. Около час отнема на състава да реши дали делото да се гледа по съкратената процедура.
Решението за присъдата също не е лесно, часове съдебният състав заседава, за да определи размера на наказанието за шофьора, прегазил Паоло.
Работата на съдебния заседател е изключително отговорна, обобщава Иванов. Понякога едно заседание продължава цял ден, втори и трети. Професията не е апетитна за младите по редица причини. Една от целите на новото сдружение ще е да кандидатства за европейски проекти.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>