Лекарският съюз несъгласен с промените в Закона за здравно осигуряване

Български лекарски съюз „скочи“ срещу нови промени в Закона за здравно осигуряване. Какви са причините питаме председателя на лекарския съюз в Стара Загора д-р Георги Бакоев. Представители на съюза са коментирали новите промени за здравното осигуряване през уикенда в Равда на нарочен семинар.

 

Български лекарски съюз скочи срещу нови промени за здравното осигуряване. Няма да приемем авторитарно и ултимативно налагане на правила, категорични са от организацията на лекарите. По несъобразен начин с предходните и заключителни разпоредби на проекта за закон за бюджета на Националната здравно – осигурителна каса се правят кардинални промени в Закона за здравното осигуряване, изменен само преди четири месеца

 

 

От Български лекарски съюз не са съгласни с клаузата в бюджета на здравната каса, която позволява Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса да промени цените и посоките на финансиране по собствено решение. Досега Български лекарски съюз имаше дума в тези процеси. На практика се ликвидира договорното начало, залага се на административното определяне на финансови ограничения за всички изпълнители и потребители на здравни услуги,  се посочва в декларация, приета по време на 64-тия извънреден събор на Български лекарски съюз.

 

Другото фрапиращо нещо е, че се говореше да бъдат изнесени дейности от болницата до доболничната помощ, но нищо такова не се случва, допълни още доктор Бакоев освен завишените санции има и много рестрикции в целия процес.

 

 

От Български лекарски съюз се заканват, че ако не бъдат изпълнени исканията им, няма да участват в преговорният процес за национален рамков договор 2016 и ще използват всички позволени от закона средства за защита правата и интересите на българските лекари, на пациентите и обществото, включително и да информират европейските институции и партньори.

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>