От чорапите до добавките…

Въпреки слънчевото време, календарът напомня, че зимата идва. Пантофи, вълнени чорапи или терлици – всеки сам решава как да се чувства добре вкъщи. Как освен да топлят вълнените чорапи могат да се превърнат и в коледна добавка към пенсиите на няколко жени- разказва следващият репортаж:

Обещаните от държавата коледни добавки няма да стигнат до тези жени, защото пенсиите им са малко по-големи. За да спечелят за добавка и да имат по-добър живот, жените плетат: вълнени чорапи, терлици, бебешки дрешки. Зимата не е дошла, но днес три чифта чорапи са свършили за няколко минути, разказва Желяза Митева.
С малки пенсии сме и така ги допълваме, обяснява Радка Стоянова. Тя е с три дипломи и с 42-годишен стаж като икономист. Хит напоследък били бебешките терлици.
Цените тук са народни – 4 – 5 лева за терлици и 10 лева за вълнени чорапи. Не са се променили от миналата зима. Ръчното е винаги на мода, коментират жените.
За да има ръчни плетива, трябва да има кой да ги прави. Стефанка Славова се е научила да плете от своята майка. Не е трудно, но трябва да му хванеш начина, споделя тя.
Както изглежда, тук има стока от бебе до баба.
След Коледните добавки ще дойде ред и за Великденските. Дали и тогава майсторките на плетива ще са на същото място – отговорът май е ясен…

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>