Д-р Протич за лечението на сърдечните аритмии

– Д-р Протич, какви възможности за лечение на сърдечните аритмии дава електрофизиологията?

– Електрофизиологията е дял от кардиологията, който има за цел да диагностицира и лекува ритъмни и проводни нарушения на сърцето. Това е една сравнително млада специалност в медицината, която има огромно развитие през последните 15 години. Много от ритъмните нарушения на сърцето вече се лекуват в изключително висок процент и то окончателно благодарение на електрофизиологията. Това е много оптимистично.

– Какво представляват ритъмните нарушения? Може ли една сърдечна аритмия да застраши живота на човека?

– Ритъмните нарушения се разделят на няколко вида. Едни от тях са опасни, други по-малко опасни, но всяка една аритмия може да се усложни във времето и да застраши живота на пациента или да увреди качеството му на живот . Много е важно ритъмното нарушение да бъде правилно диагностицирано, за да бъде назначена правилната терапия – независимо дали става дума за медикаментозно или електрофизиологично лечение.

– Измина една година от откриването на Лабораторията по електрофизиология в Болница „Тракия“. За този период колко пациенти получиха лечение тук?

– Можем да се похвалим, че за една пълна година работа през Лабораторията по електрофизиология на Болница Тракия преминаха над 150 пациенти от цялата страна.   Резултатите са повече от добри, нямаме сериозни усложнения след извършените лечения. Движим се в общоевропейския процент  за постигане на успех при лечението на различни ритъмни патологии. Най-често срещаните случаи сред нашите пациенти са надкамерни трахикардии, появили се в резултат на вродена допълнителна електрическа проводна връзка. При тях процентът на излекуване е над 96-97%. През тази една година лекувахме и по-сериозни заболявания като предсърдно мъждене. Там успехът ни също е доста добър – вмества ме се в средноевропеиския стандарт –  70-80%. През нашата лаборатория само за тази година преминаха 30 пациенти с предсърдно мъждене, което е доста значителна цифра.

– Защо се появяват сърдечните аритмии?

– Има придобити и вродени заболявания на сърцето , които водят до появата на тахикардии и аритмии. Например: надкамерни тахикардии, които са най-често, резултат на  вродени „допълнителни проводни връзки“, или придобити тахикардии и аритмии в следствие на възпалителни заболявания на сърцето, исхемична болест, клапни заболявания и други.

– Какво представлява електрофизиологичната терапия?

– Електрофизиологичната апаратура ни дава възможност едновременно да правим прецизно изследване и диагностика, а след това и лечение на установеното заболяване.

Лечението, което извършваме се нарича радиофреквентна катетерна аблация. Върхът на един от въведените катетри нанася строго лимитирано „изгаряне“ на виновното място за възникването на аритмията.

– Какво заплащат пациентите на Болница „Тракия“ за подобно модерно и ефективно лечение?

–  Независимо от това, че Болница „Тракия“ е частна, пациентите в кардиологично отделение заплащат единствено потребителската такса от 5,80 лв. на ден за хоспитализацията, както е във всички останали болници. Клиничната пътека по Здравна каса напълно покрива цялото лечение на пациентите. Специално в тази клиника пациентите не доплащат дори консумативите и материалите, които са много скъпи. Ако трябва да отворя скоба – клиничната пътека не винаги покрива нашите разходи, защото това са скъпи, високоспециализирани процедури.  В цяла Европа заплащането на тази процедура е в пъти повече, отколкото у нас.

– С каква апаратура е оборудвана лабораторията по електрофизиология на Болница „Тракия“?

– Апаратурата, с която разполагаме, е на американската компания Сейнт Джуд Медикъл – един от водещите производители в света . Това е последното поколение на тази апаратура, с която се работи и в Европа, и в САЩ. Лабораторията на Болница „Тракия“ е оборудвана и със система за триизмерно картографиране. Тя ни дава 3D-образ с помощта на специален софтуер и специален консуматив, с помощта на която ние сме много по-прецизни в диагностиката и лечението на различни аритмии, и намалява драстично използването на рентгеново облъчване – което използваме за ориентир в нашата работа.

– През цялото време говорите за електричество в сърцето. Има ли сърцето електрическа част?

– Да, сърцето има и електрическа част. Всички знаем, че сърцето е мускулен орган с помпена функция – изпомпва кръв към всички органи и системи и по този начин осигурява нормалния ни живот. За да функционира като помпа обаче, през сърцето преминава електрически ток, който се заражда в специфичен „импулс-генератор“ наречен синусов възел. Този синусов възел генерира електрически импулси, които попадат в муксула и в специализирана проводна система на сърцето. Под въздействието на този електрически ток, сърдечният мускул започва да се съкращава.

– По какъв начин конвенционалната медицина лекува подобни състояния?

– И до момента тези състояния се лекуват с медикаменти, които са от групата на така наречените антиаритмици. Те са структурирани в няколко групи според мястото, в което могат да повлияват възбудимостта на миокардната клетка в мускула на сърцето. Много е важно да бъде диагностицирана правилно дадената аритмия и да се лекува насочено, като не бива да забравяме, че самите антиаритмици могат да пораждат аритмии.

– Кога кардиолозите насочват пациентите с подобни заболявания към електрофизиолозите?

– Обикновенно насочването на пациентите става според изискванията на така наречените ръководни принципи на Европейското кардиологично дружество. В България е по-трудно поради липсата на достатъчно електрофизиологични центрове и липса на информираност на лекарите.

Д-р Протич за лечението на сърдечните аритмии

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>