Ивайло Калфин на работно посещение в Стара Загора

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин бе на работно посещение в Стара Загора. Той представи промените, които министерството подготвя в сферата на социалното подпомагане. Отделяне на социалните услуги от социалното подпомагане е в основата на готвената реформа. Министър Калфине посети и Центъра за обществена подкрепа в Чирпан.

Социалните услуги са по-широки и включват помощ за интергация, психологическа, логопедична и друг вид помощ. Част от промените предвиждат  и географска промяна на предоставяне на социални услуги, или все повече хора да имат възможност да ги ползват директно в дома си.

Министерството работи и в посока по –добър подбор на социални услуги. Промяна се налага и в критериите за тяхната ефективност. Министър Калфин подчерта, че тези промени следват вече направените, касаещи семейните помощи за деца и пенсионната система. Министърът припомни последната значима реформа в социалната сфера, която е от далечната 2003-та година.

Според Калфин над 40 хил. работин места са открити в страната от началато на година. Това и дневните договори в селското стопанство са потенциал за изсветляване на икономиката и допълнителни доходи, заяви министърът. Според него два са начините да се повлияе на равнището на пенсиите в България

Министър Калфин се срещна и с  младежи и младежки медиатори от Бюрото по труда в града, посветена на възможностите, които Агенцията по заетостта и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ предлагат на младите хора – платени стажове, безплатни обучения и преквалификации и намиране на работа.

 

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>