Дневен център отбеляза Световния ден на психичното здраве

Дневният център „Свети Свети Козма и Дамян“ почете Световния ден на психичното здраве с редица прояви. Водосвет за здраве и изложба“ Включени, не заключени“ бяха част от инициативите днес. Около 20 потребители посещават ежедневно центъра, който предлага трудо , психотерапия и други дейности. Още за социалната услуга – в следващото видео:

Дневният център „Свети Свети Козма и Дамян“ в Стара Загора отбеляза Световния ден на психичното здраве с редица прояви. По решение на Световната здравна организация той се чества на 10 октомври. И като за празник, тази сутрин започна с божествена литургия в параклиса към центъра. По-късно отец Йордан, който води духовните дейности тук, отслужи водосвет за здраве на всички.
Създаването на тази социалната услуга е иновация тук, но не е непозната по света. Грижата, която осигуряваме не е само за да съберем тези хора, а за да им е уважено човешкото достойнство, казва управителят Гинка Михайлова.
Трудо и психотерапия, изработване на красиви сувенири, отглеждане на цветя – това са някои от дейностите, в които се включват потребителите на услугата.
Оказва се, че душата е най-ранимото нещо, а всички ние сме най-неделикатни към него, споделя още Михайлова и дава примери как работата с хората в центъра води към успеха.
Над 20 души ежедневно посещават центъра, който се намира в двора на Центъра за психично здраве, познат повече като Психодиспансера. Сред тях има и носители на медали в различни състезания. Изложба „Включени, не заключени“ и среща дискусия за психичното здраве бяха част от събитията за деня.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>