Има ли бум на гражданското участие в политиката

Има ли бум на гражданското участие в политиката. Защо все повече независими граждани се кандидатират в листи за общински съветници. Нарушено ли е доверието към политиците и как се поправя това.Отговорите в предизборния месец от омбудсманът на Стара Загора Павлина Делчева

Местните избори са до голяма степен мажоритарни избори за хора и личности. Това прави желанието на обикновения гласоподавател да участва активно в изборния процес огромно, смята омбудсманът на Стара Загора Павлина Делчева. От 2013 та година има огромна активизация на гражданското общество, което се стреми от един обикновен наблюдател между два избора, да се превърне във фактор и активен участник в провеждането на местни политики.

 

Интересно е, че въпреки много възможности за гражданска намеса и участие в местните политики, стремежът на гражданите е да влязат директно в изборния процес. Единият начин е отделен гражданин да се кандидатира като независим кандидат за общински съветник. Този избор обаче е почти невъзможен, тъй като гласове не достигат и може би заради това не е предпочитан, анализира омбудсманът. Другият вариант е гражданска квота като част от партийна листа. Третият пък, станал модерен напоследък е граждани, които формират т.нар. граждански листи. Това обаче според  Делчева е „хлъзгане по повърхността“, тъй като тези граждански листи трябва да ползват партийни регистрации.

Павлина Делчева коментира и начините за вдигане на избирателната активност като даде следния пример: След въвеждане на електронно гласуване в Естония през 2005-та година гласуват 9 000 души. През 2007-ма гласуват 30 хил. , през 2015- 150 хил. души.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>