Ще гласуват ли в най-малкото старозагорско село?

Умишлен палеж на къщи в старозагорското село Руманя преди 16 години в навечерието на избори! Споменът и до днес вълнува жителите на най-малкото село в Община Стара Загора. Над 60 души ще гласуват на 25 октомври за кмет на Стара Загора и за общински съветици. Дали тези избори ще са спокойни и има ли вече предизборна треска в Руманя – вижте в следващото видео.

В старозагорското село Руманя изборите приближават с бавни стъпки. Плакати с лица и цифри за бюлетините все още няма, но един тъжен спомен все още вълнува местните. Пенка Петкова ни връща през далечната 1999 година, когато в навечерието на вота за кмет на селото са запалени 10 къщи в Руманя. Престъплението остава неразкрито, въпреки съмненията кой стои зад него.
Сега, в навечерито на нови избори, селото е спокойно, палежи няма, а предстоящият вот вълнува съседите. Бъбрят си на предизборни теми, но без драми и обиди. По думите на кметския наместник на Руманя Богдана Стоянова имащите право на глас в селото са над 60. Единствената секция ще бъде разположена в читалището. Обикновено изборният ден в Руманя преминава без проблеми и приключва с висока избирателна активност. Гласуват почти всички. Очаква се така да бъде и на 25 октомври. Най-възрастният жител, който може да пусне бюлетина в Руманя, е 91-годишна жена. Тя има право и да гласува с „да“ или „не“ на въпроса „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите“.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>