Деветият Пиеро е в историята, куклениците се готвят за 2017-а

„Деветият фестивал „Пиеро“ е вече в историята, очакваме ви отново тук, по същото време след две години, когато ще участваме заедно в юбилейното, десето издание!“, с тези думи на директора на ДКТ-Стара Загора Дарин Петков закри доскоро единственият в Европа фестивал на театрално-кукленото изкуство за възрастни.
Неговият най-ценен трофей , бронзовата статуетка на емблематичния герой отпътува за Барселона, Испания заедно с актьорите от театър „Zero end condukta”, които обраха аплодисментите на публиката със спектакъла си “Алегро ма нон тропо“.
Пиесата разказва за любовта, такава каквато всеки един в залата иска да си я представи. Специалистите откриват в нея елементи на нямото черно-бяло кино, с тази разлика , че освен да гледаш имаш възможността и неподправено да усещаш нещата. Още една бронзова фигурка на Пиеро има нов свой стопанин – това е доайенът в родното куклено изкуство, проф. Юлия Огнянова, която бе отличена за целостния си принос в този жанр.
Наградата се дава за пореден път, тя е учредена от мецаната д-р Валентин Стоянов, син на един от основателите на кукления театър в Града на липите Коста Вълков. Изненадан от решението да бъде награден за мъжка роля излезе на сцената унгарецът Бенсе Саркади, който в продължение на седмица разхождаше по улиците и парковете на града-домакин своите уникални марионетки.
Очаквано наградата за режисура остана при домакините, старозагорския държавен куклен театър за тяхната „Страх“, поставена от Мария Голомехова. Впрочем на същата пиеса и творческия път до сцената беше предмет и на 54-минутен документален филм на сценарист-режисьора Мария Стоянова, с който бе „затворена“ предварителната програма. Два от призовете: за женска роля /Мария Данадова/ и за режисура /Моника Ковачова/ международното жури с председател д-р Светла Бенева отсъди за трупата на кукления театър „Odivo “- Банска Бистрица /Словакия/ за пиесата „Любов П и страст Б“. Наградата за музика получи композиторът Леонард Еверс за постановката на куклен театър Любляна /Словения/ „Крабат“, показан още в първата фестивална вечер.
За пореден път думата бе дадена и на младата театрална критика, която отличи Любомир Желев за ролята му на Грегор Замаза в „Семейство Замаза“, коопродукция на ДКТ – Сливен и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Очаквано липсваше награда в раздела за експериментални и нови форми /Може би защото всички постановки в една или друга степен бяха хвърлена ръкавица към традиционната публика!/.
Затова пък бяха дадени две награди за текстове на бъдещи продукции, които домакините възнамеряват да поставят през следващата година:на Мария Павлова /“Банг-банг“/ и на Оля Стоянова / „Жените от кварталните градини“/. Номинирани са били още и пиесите „За ада в ъгъла вляво“ на Христо Карастоянов и „Картината“ на Яна Добрева. Близо 4000 са били зрителите на 13-те конкурсни постановки, стотици са гледали импровизираните спектакли на Бенсе Саркади, пресметна „на око“ зам. директорът на старозагорския театър Таня Калчева, а „капитанът“ на „Пиеро 2015“ Дарин Петков почти щеше да пропусне, че екипът му е получил покана да участва във фестивала -близнак, който ще се проведе през т.м. във Варшава.Предложението дошло спонтанно от директора Марек Ходачински, който беше сред членовете на журито.

Христо Петров

Деветият Пиеро е в историята, куклениците се готвят за 2017-а

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>