„Посока Професия“ в Стара Загора

Младежкият международен център за деца и младежи в Стара Загора в риск ще е домакин на обучение в рамките на американска програма за развитие и интегриране на пазара на труда на отпаднали от училище млади хора. 60 души ще се обучават в рамките на програмата. В България тя се развива под името „Посока Професия“ и се осъществява пилотно в Стара Загора.

Две групи от по 30 лица ще се обучат в рамките на 18 месеца от началото на следващата година в Младежкия международен център за деца и младежи в риск в рамките на образователната програма YouthBuild. Програмата е за развитие и интегриране на пазара на труда на отпаднали от училище млади хора, тя е създадена преди 30 години в САЩ и се е превърнала в международно движение за преодоляване на младежката безработица и намаляване на социалните разходи за младежи. В България програмата се развива под името „Посока Професия“ и ще се осъществява пилотно в Стара Загора от фондация „Обществен дарителски фонд -Стара Загора“ в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи“.
Програмата съчетава няколко принципа, един от тях е социално включване на младежи между 16 и 24 години с криминални прояви, отпаднали от училище, от социално слаби малцинства. Програмата се реализира в специално формирани за целта обучителни центрове, в които младежите, преминали предварителна селекция се обучават и получават социални услуги. Община Стара Загора направи възможно програмата да се реализира в новия младежки център.
За опита на програмата разказа Питър Туичел – Програмен директор на YouthBuild International. Тя има успех в САЩ, Канада, Мексико и други страни, България е една от двете страни, членки на Евросъюза, в които програмата ще се реализира, обясни Туичел. Тук имате най-хубавия тренинг център в световен мащаб, каза още гостът.
На срещата присъстваха представители на институции и на старозагорския бизнес. Практиката сочи, че повечето млади хора, взели участие в програмата, продължават образованието си или намират работа.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>