Без мобилен телефон в час! Да, ама не…

Депутатите въведоха официална забраната за използване на мобилни телефони в клас с приети на второ четене текстове в Закона за образованието. Досега забраната бе документирана във вътрешните правилници на училищата. Въпреки че забраната я има и сега, оказва се, че телефонът е любима играчка в час. Още по темата – в следващото видео:

Депутатите въведоха официална забраната за използване на мобилни телефони в клас, чрез текстове в Закона за образованието. Така, учениците нямат право да използват мобилните си телефони по време на учебните часове. И към момента това не е разрешено, но е документирано чрез правилника за вътрешния ред към всяко едно училище. Темата е на дневен ред в СОУ „Железник“ , където тази сутрин преподаватели обсъждат поведението на ученичка, закъсняла за час и влязла с включен телефон.Тя не е единичен случай, според признанието на 11-сетокласник.
Според педагози, въвеждането на забраната чрез закон, е добър подход, но е много важно тя да се спазва от страна на учениците.
Законът забранява, но на практика наказания не се предвиждат и ако учител спипа ученик да си играе с мобилния телефон може само да го помоли да го изключи.
Докато объждаме темата в директорския кабинет 7-класника Димитър стои сам в коридора. Виновен е телефонът.
Шестокласникът Стоян пък смята, че телефоните пречат в час и не бива да се използват.
Проблеми с използването на мобилни телефони няма при по-малките ученици. Такова е мнението на директора на Пето основно училище „Митьо Станев“ Цонка Николова.
Децата се съобразяват със забраната да използват GSM в час, признават в училището.
„Не“ на телефоните казват и родителите и близките на учениците.
Новият Закон за образованието касае и Етичния кодекс, с какъвто трябва да разполага всяко едно школо. В СОУ“Железник“ той е от 2008 година, а в Пето основно училище предстои да се актуализира.
Учениците няма да имат право да участват в хазартни игри, да употребяват тютюн и тютюневи изделия, алкохол и наркотични вещества, да носят оръжие, както и други предмети, които са източник на повишена опасност, са другите забрани в новия закон.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>