Премиер и кмет откриха новия парк

Премиерът Бойко Борисов и кметът Живко Тодоров откриха новия парк на Стара Загора. Празничната програма започна още в 9 сутринта и продължи през целия ден. Песни, танци, балони, усмихнати лица и много слънце – такава бе атмосферата в празничния ден. Преди официалното откриване, бе отслужен тържествен водосвет.

„Преди тук имаше стари, порутени сгради – артилерийските казарми. Радвам се, че оживихме това място и се превърна в един красив парк -прекрасна зелена площ със спортни площадки“, заяви кметът Живко Тодоров.
„Винаги сме искали да работим скромно, но когато има за какво да се похвалим и да покажем свършеното добро смятам, че е правилно да се направи“, допълни още кметът. Той съобщи, че Община Стара Загора е поискала да придобие 40 дка в южната част от терена, а премиерът пое ангажимент това да се случи.
Премиерът разгледа спортните съоръжения, разходи се в парка и се снима със старозагорци. Борисов обаче отказа да отговори на журналистическите въпроси.
Паркът е изграден на 78 дка на мястото на бившите артилерийски казарми. Мястото е близо до центъра на Стара Загора и дава възможност за повече зелени площи и места за отдих на жителите от три квартала – „Железник“, „Три чучура“ и „Казански“.
За децата са обособени зони за игра на всички възрастови групи, с ударопоглъщаща настилка и предпазна ограда. Оформена е и зона за игра на деца с трайни увреждания.
С избрани от историята на града артефакти е изпълнен красив лапидариум, който заедно с кът с три сухи шадравана и алпинеум, допълва и осмисля парковото пространство. Предвиден е и минизоопарк за отглеждане на дребни декоративни птици. Изградената японска градина с изкуствено езеро е подходяща за водоплаващи птици. Доволни от новата зелена перла на града са както малките, така и големите жители на града на липите.
Запазени са почти всички големи дървета. Паркът е оборудван с 300 пейки,200 кошчета за отпадъци, информационни табели и др. Изградена е система за видео наблюдение. Парковото пространство е оптимално осветено с енергоспестяващо осветление, има и декоративни светлинни акценти. Осигурена е достъпна архитектурна среда, включително и достъп за хора с увреждания. За тях ще бъдат предвидени и места на временния паркинг за 100 автомобила.Красив шадраван с фонтан с ефектно осветление е разположен в центъра наплощадното пространство. Това е едно от любимите места на старозагорци.
В североизточната част са обособени игрища за минифутбол и трибуни със 100 места, за баскетбол, две площадки за бадминтон волейбол, два тенискорта и фитнес на открито. Обособена е оградена площадка за разходки и занимания на домашни любимци, с препятствия и съоръжения за игра
Предстои да бъде избрано име на новото съоръжение. За целта беше проведено обществено допитване, което показа, че най-предпочитани от старозагорци имена са “Новият парк” и “Западен парк”. Крайното решение трябва да направят градските старейшини в новия Общински съвет.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>