Логопед помага на владиката да говори

 

Веднъж седмично специалист-логопед идва при възстановяващия се след инсулта старозагорски владика Галактион да се оправи от пораженията на коварната болест, съобщиха близки до митрополита.По думите им 66-годишният Галактион се завърнал преди три седмици от санаториума в Банкя, където се подложил на физиотеррапевтични процедури, по препоръка на лекувалите го светила от болница „Лозенец“.

Духовникът може да бъде видян почти ежедневно да се разхожда с бастун в ръка по алеите на митрополитската градина, където неколцина майстори обновяват шадравана.С него обаче ежедневон контактуват личния му лека , д-р Георги Лисичков и секретарят на митрополията , отец Михаил Михайлов.

„Почти всеки ден дядо излиза на разходка в градината.Лично наглежда работата на строителите, дава наставления, подписва документи…“, коментира член на старозагорския Епархийски съвет.

По думите му владиката имал известни проблеми с говора, леко завалвал, но това не му пречело да държи здраво в ръце ежедневните дела. Очаквало се Галактион да се появи на публично място около Рождество Христово.

Като абсурдни определят запознати със здравето на владиката слуховете, че той възнамерява да се отегли в манастир.

„Кой каквото и да разправя владиката не е от хората, които се предават леко. Вярно е, че много му се струпа напоследък. Първо беше катастрофата, при която счупи ръка, после дойде и този инсулт. Не вярвайте на глупави приказки. Станало е обаче доста емоционален, често се насълзяват очите му. Отказва срещи с малко познати му хора, защото се безпокои да не се натовари допълнително с емоции. Иначе два пъти седмично при него идват физиотерапевти и логопед, които му помагат да се върне към нормалния живот“, уточни инж. Румен Райков, който бе ръкоположен от Галактион за архонт тази пролет.

Той се надява за Коледа владиката да отслужи литургия в новоизградения храм „Свети Игнатий Старозагорски“, където в момента зографисват иконите.

Христо Петров

Логопед помага на владиката да говори

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>