Наградиха огнеборци, спасяваха хора

Ученичка беше извадена от горящ апартамент в Стара Загора, а шофьор, спасен от лек автомобил след катастрофа. Това бяха част от демонстрациите пред Пожарната във връзка с днешния празник на огнеборците – 14 септември. Преди демонстрациите изявени огнеборци бяха наградени за постигнати успехи и висок професионализъм. Вижте още:

Днес се навършват 110 години от първия пожарникарски събор, провел се в София. Датата е обявена за професинален празник на българските пожарникари. Тържественото отбелязване на празника събра малки и големи пред сградата на Пожарната в Стара Загора.
Днес Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ обслужва територията на областта, по места има 11 районни служби. Директорът комисар Стоян Колев, а след това и заместник-областният управител Маноил Манев поздравиха огнеборците и отправиха пожелания за здраве и успехи.
Както винаги, на празника имаше и наградени. Един от тях бе Данчо Игнатов, инспектор в Държавен противопожарен контрол в Районната служба в Чирпан.
Какво точно работи един инспектор в пожарната?
За първи път имаше демонстрация как се евакуира човек от висок етаж при пожар. За целта бяха използвани два екипа с два автомобила. При такава ситуация трябва незабавно да се звъни на телефон 112 и да се дадат точните координати на мястото на инцидента. Да се маха с кърпа, за да се вижда по-лесно човекът в беда, е другият съвет на огнеборците. В ролята на застрашено лице влезе Мария Великова.
Последваха демонстрации за спасяване на пострадал при пътно-транспортно произшествие и гасене на автомобил, както и как се реагира при пожар в битови условия. Единият пример бе с горящо олио на газов котлон. Ако възникне подобен инцидент , съветът на огнеборците е да не се налива чаша вода, а да се използва мокра кърпа.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>