Тилефон или Телефон?

Неграмотни обяви се ширят по улиците. Това се случва и в Стара Загора. Все по-често се срещаме с неправилно написани думи. Защо хората забравиха да пишат грамотно и трябва ли да се върнат в училище отново?

След фрапиращия случай с обявата „Давам ороци по български език“, стреснала всички преди година, и днес можем да се запитаме кой не е ходил на училище.
Тръгваме на лов за обяви, в които думите не са написани грамотно. Ако сте забравили как се пише „телефон“, със сигурност тази обява няма да ви е от полза. Не пишете така! Според старозагорци все повече хора страдат от липса от познания по български език, даже и младежите.
Павлина Делчева, омбудсман на Стара Загора, се сблъсква ежедневно по време на работа с правописни грешки. Тя също не е оптимист за езиковата култура на съвременния човек.
Проверяваме на други места в града на липите за грешки в обявите. Двете гъби, както обикновено, са облепени с цветни плакати за предстоящи събития. На една от тях виждаме друга обява. Открийте грешките вие!
Със сигурност някъде в града има още обяви с грешки. Има и изрядни. Надеждите са в бъдещото поколение: да се научи да говори и пише правилно, защото изводите, които се налагат ежегодно, стават все по-обезпокояващи.
Според някои мнения тревожният резултат за грамотността на българина идва от недобрата образователна система в страната.
Иначе, по света повече от 750 милиона възрастни остават неграмотни, сочат данните на ООН. Близо 250 млн. деца в ученическа възраст нямат основна грамотност, а 124 млн. деца и подрастващи не посещават занятия.

За автора
-

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>